Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu profesoara Georgiana Maria, cofondatoarea Concursului "Vreau să fiu meloman"

Publicat: vineri, 19 Aprilie 2024 , ora 9.04


În organizarea Școlii Gimnaziale nr. 27 din București, în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din București, Colegiul Național de Muzică "George Enescu" și postul Radio România Muzical, luna aceasta, în capitală se va derula prima ediție a Concursului "Vreau să fiu meloman".

Profesoara Georgiana Maria, co-fondatoarea proiectului, ne oferă mai multe informații despre desfășurarea competiției, despre condițiile de participare și nu numai.


Doamnă Georgiana Maria, în curând veți da startul primei ediții a Concursului "Vreau să fiu meloman". Ce ne puteți spune despre ideea de la care a pornit acest proiect și despre modul în care ați gândit cele cinci secțiuni în care este structurat?

Ideea este mult mai veche. A pornit în 2016, pe când eram la Arad, și acolo, împreună cu cei de la Liceul German și cei de la Colegiul de Arte "Sabin Drăgoi", am creat un concurs destinat copiilor care nu învață la școli vocaționale, dar iubesc muzica. Deci, melomani în devenire.

La Arad, concursul se desfășoară în continuare, a ajuns la a noua ediție, iar în timpul pandemiei s-a desfășurat online. Când pandemia s-a terminat, a apărut dorința celor din București de a participa în continuare și de aceea a apărut prima ediție a variantei de București a Concursului "Vreau să fiu meloman".

Avem cinci secțiuni. Două sunt cu participare directă; copiii au posibilitatea de a lucra în echipe de câte trei sau de a participa individual. Probele sunt foarte atractive, aduc un pic cu concursurile televizate; deci, există o componentă activă și interesantă a probelor. În timpul lor, copiii trebuie să demonstreze că au studiat materialul teoretic pus la dispoziție din timp în legătură cu tema ediției, trebuie să recunoască audiții muzicale puse la dispoziție de către Radio România Muzical prin Proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" și să demonstreze că sunt și mici artiști în devenire prin interpretare sau scenete cu teme muzicale.

În paralel, avem trei secțiuni cu participare indirectă, în care copiii pot să-și exprime ideile despre muzica audiată prin desene, prin creații literare sau prin mici filme.


Vorbiți-ne despre condițiile de participare, dar și despre pașii care trebuie urmați pentru înscriere!

Promovăm concursul cu ajutorul profesorilor de specialitate, punem la dispoziție toate materialele de pregătire și audițiile prin blogul Concursului "Vreau să fiu meloman". Bineînțeles, oferim orice informații suplimentare. Copiii se pregătesc sub îndrumarea profesorilor și apoi se înscriu cu un material de preselecție, care înseamnă proba artistică filmată. După ce sunt selectați de un juriu, ei vor participa la etapa finală, care anul acesta va avea loc în data de 20 aprilie, la Universitatea Națională de Muzică.


Cum percepeți necesitatea la nivel național în ceea ce privește organizarea de manifestări artistice care să se adreseze elevilor de la școlile nevocaționale?

Este o mare nevoie de un asemenea tip de manifestări tocmai pentru că, din păcate, în ultima perioadă, elevii au din ce în ce mai puțin contact cu muzica de calitate, cu cultura de valoare în general. Atunci când le oferim crâmpeie din această cultură prin intermediul orelor de educație muzicală, dar și prin acest gen de manifestări extrașcolare, putem să-i atragem și să le deschidem orizontul.


Interviu realizat de Sarah Natsis