Cronici Înapoi

AUDIO. Reportaj de la recitalul susținut de soprana Aida Pascu

Publicat: vineri, 19 Aprilie 2024 , ora 14.47

În ambianța elegantă a Salonului Cerchez, la Muzeul Național Cotroceni din capitală, a avut loc ieri seară recitalul oferit de soprana Aida Pascu și pianistul Gabriel Gîțan. A fost un eveniment marca "Moștenitorii României muzicale", organizat de Radio România Muzical în colaborare cu Artexim și Muzeul Național Cotroceni și cu sprijinul Rotary Club Pipera.

Distinsă recent cu titlul de "Tânărul Interpret al Anului 2024" în cadrul "International Classical Music Awards", Aida Pascu a încântat audiența cu versatilitatea interpretării sale, completată de o captivantă prezență scenică și un timblu vocal convingător și matur, ce a vibrat în armonie cu fiecare notă cântată de pianistul Gabriel Gîțan.

Muzica lui Maurice Ravel a deschis seara de la Muzeul Cotroceni. Tânăra soprană ne-a oferit o interpretare plină de emoție a Studiului-vocaliză semnat de compozitorul francez. Programul, centrat pe tema "Vis de dragoste", ne-a purtat mai departe în universul sonor imaginat de George Enescu prin interpretarea celor 3 melodii op. 4 semnate de compozitorul român. În continuare, soprana Aida Pascu și pianistul Gabriel Gîțan au prezentat două pagini din creația lui Jules Massnet și Antonin Dvorak - "Elegie" și, respectiv, "Cântec învățat de la mama". În minutele următoare, l-am ascultat pe pianist într-o partitură solo. I-am remarcat valențele tehnice și expresive Intermezzo op 118 nr. 2 de Johannes Brahms. Apoi, am rămas în sfera muzicii germane, acolo unde s-a dezvoltat genul vocal-cameral, la final de secol XVIII și început de secol XIX, mai ales prin liedurile semnate de Franz Schubert. Din creația compozitorului romantic, Aida Pascu și Gabriel Gîțan au oferit publicului "Serenada", iar, mai apoi, cei doi muzicieni au prezentat un opus din creația lui Joseph Haydn - "Fidelity".

Călătoria sonoră ne-a purtat în Italia prin două minaturi vocale scrise de doi mari autori binecunoscuți pentru operele lor. Din creația lui Giuseppe Verdi și Giacomo Puccini am ascultat "In solitaria stanza" și, respectiv, "Storiella d'amore". În încheierea recitalului, soprana Aida Pascu și pianistul Gabriel Gîțan au prezentat șapte melodii de Fernando Obradors, în care interpretarea plină de temperament a tinerei artiste lirice a fost completată de o dicție clară și expresivă.

Povestea sonoră unică, plină de emoție și sensibilitate a întregului recital a fost recompensată cu ropote de aplauze din partea publicului prezent ieri seară la Salonul Cerchez al Muzeului Național Cotroceni:

"Seara asta a fost un eveniment special din foarte multe puncte de vedere. Aida Pascu are o voce extraordinară, nu numai faptul că are recunoaștere internațională, meritată de altfel... selecția pieselor a fost extraordinar de inspirată! Toată atmosfera - foarte romantică, foarte poetică. Locație excepțională. Într-adevăr, un recital pe cinste Moștenitorii României muzicale". - Dan Popescu, Rotary Club Pipera

"O voce deosebită, de o calitate rar întâlnită! Cred că o să aibă o carieră deosebită de-acum încolo. Are niște inflexiuni de un relief deosebit. Se plimbă prin stiluri cu o ușurință deosebită. Pianistul acompaniator este de mare calitate și el, are o pedalizare grozavă, urmărește, simte, intervine în momentele în care vocea nu cântă. Va fi un mare acompaniator, după părerea mea." - Marcel Frandeș, critic muzical

Vă oferim alte opinii din public:

"Pentru mine a fost o surpriză să o văd pe Aida. Mă bucur mult că am văzut-o pentru prima dată live. Sunt plăcut surprinsă de ce evoluție are, ce voce bună are, ce ambitus. Evenimentul mi s-a părut foarte frumos organizat. Mi-a plăcut faptul că ne-a trecut prin toate epocile, prin toate țările unde liedul a fost apreciat. Nu am decât cuvinte de laudă. A fost chiar frumos!"

"A fost extraordinar! Mi s-a părut nemaipomenită Aida. Mi-a plăcut foarte mult. Dar și pianistul, la fel. Ambii sunt extraordinari. Mie mi-au plăcut."

"O cunosc pe Aida de multă vreme și mă bucur foarte mult să îmi dau seama cât de mult a evoluat. Cred că merită un loc important pe scenele mondiale."

"Un recital extraordinar, foarte frumos! Ne-am bucurat împreună de aceste bijuterii miniaturale. Un repertoriu extraordinar! O prezentare la fel de minunată. Și... soprana - extraordinară! Cu o tehnică impecabilă. Exact așa cum ne așteptam. Un timbru deosebit. Sperăm să o mai ascultăm."

"M-am bucurat mult să descopăr atât creații ale compozitorilor foarte îndrăgiți, cât și adevărate bijuterii, cum a fost ultimul ciclu de 7 cântece spaniole. Mi-a plăcut foarte mult nu numai vocea Aidei Pascu, cât și temperamentul ei. S-a simțit, așa, pasiunea nu numai din voce, ci și din expresie, gestică și abia aștept să o văd și în piese de operă cât mai curând."

Credit foto: Maria Gândac și Andrei Gândac


Reportaj realizat de Ioana Țintea