Agenda de concert Înapoi

"Noua dezordine a fericirii". O conferință-eveniment la Scena gândirii - conferințele Operei Naționale București

Publicat: vineri, 19 Aprilie 2024 , ora 12.37
Invitat: Cristian Iftode

Pe 8 mai 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o nouă ediție din SCENA GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București. Evenimentul, desfășurat sub titlul "NOUA DEZORDINE A FERICIRII" îl va avea ca invitat pe Cristian Iftode, profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București.

E greu de găsit un subiect mai obsedant, dar totodată mai alunecos decât fericirea. Pascal ne-a semnalat de mult caracterul eluziv al fericirii: "Astfel, noi nu trăim niciodată, ci doar sperăm să trăim, și tot pregătindu-ne să fim fericiți, e limpede că nu vom fi niciodată."

La contradicțiile felului în care concepem și căutăm fericirea, timpurile moderne adaugă noi provocări și tensiuni. Democratizarea fericirii, ca aspirație legitimă a tuturor oamenilor, a condus la noi mutații de sens. În felul acesta, fericirea a devenit tot mai mult fie o fugă în afara noastră, printre distracții superficiale, fie o ficțiune intimă, de care te rușinezi să vorbești în public. În acest timp, despre dezideratul împlinirii de sine se vorbește tot mai mult în cheie antreprenorială, ca despre o afacere ce poate fi sintetizată în zece pași sau secrete esențiale.

Dar cum ar trebui să gândim fericirea? Ca o stare pur subiectivă, ca îndeplinire a tuturor dorințelor sau ca desăvârșire a înzestrărilor noastre fundamentale? Este fericirea extaz sau împlinire de sine; drog escapist sau curaj de a fi tu însuți? Constă în mari succese publice ori în seninătate în fața eventualelor eșecuri ? Este fericirea independența totală a înțeleptului antic sau povestea unei iubiri împlinite? Care e locul suferinței în căutarea unei vieți cu adevărat fericite? Nu cumva fericirea e o iluzie?

Acestea sunt numai câteva dintre întrebările la care invitatul lunii aprilie va răspunde în cadrul evenimentului moderat de Daniel Nica, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București.

Prelegerea și dialogul vor fi însoțite de momente muzicale, asigurate de artiștii Operei Naționale București, mezzo-soprana Oana Andra și baritonul Vicențiu Țăranu, acompaniați la pian de Ioana Maxim.

Evenimentul va fi va fi transmis în direct de către TVR Cultural.

Ce este SCENA GÂNDIRII?

SCENA GÂNDIRII înseamnă dialog, cunoaștere și emoție. Această serie de întâlniri lunare aduce în fața publicului importante personalități intelectuale, artistice și academice ale zilelor noastre. Temele discutate acoperă o multitudine de domenii: de la muzică la literatură, de la filosofie la teatru și istorie. Deși subiectele de discuție sunt dintre cele mai diverse, toate au în comun aceeași dorință: de a formula întrebări incitante și de a oferi răspunsuri relevante la cele mai însemnate provocări ale condiției umane, ale culturii naționale și universale.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.